published in: Vesmír 74, 1995: 655

Microcebus myoxinus

Nejmenší lemur znovu na světě 
 
 
 
 
 

Kresba © Vladimír Zadražil

 
Z ostrova Madagaskar byly doposud známy dva druhy makiů z rodu Microcebus – menší šedě zbarvený maki trpasličí (Microcebus murinus ), obývající sušší opadavé nebo poloopadavé lesy na západě a jihozápadě ostrova, a větší spíše hnědě zbarvený maki hnědý (Microcebus rufus), který žije ve vlhkých lesích na východě. Roku 1852 byl popsán ještě třetí druh – Microcebus myoxinus. S přibývajícím časem však rostly i pochyby o oprávněnosti tohoto druhu. Typový exemplář byl neobyčejně drobného vzrůstu a většina zoologů se proto záhy přiklonila k vysvětlení, že byl omylem popsán nový druh podle mladého, dosud nedospělého jedince. Napovídalo tomu i světlejší zbarvení srsti.
Od roku 1891 až ro r. 1962 však byl nejméně osmkrát hlášen M. rufus z různých lokalit v západní polovině ostrova, tedy z míst značně vzdálených od jeho přirozeného životního prostředí, od deštných lesů. R. 1992 J. Schmidová a P. Kappeler z Primate Centre v Göttingenu chytili drobného červenohnědého lemura na západě Madagaskaru, který vypadal jako maki hnědý a vážil pouze 30 gramů, tedy zhruba polovinu než dospělí jedinci druhu Microcebus rufus. Krátce na to se podařilo odchytit ještě několik podobných lemurů. Schidová s Kappelerem se začala o makie zajímat podrobněji, proměřovala proporce jejich těla a zaznamenávala hmotnost jedinců. Zpracováním takto získaných údajů nakonec oba zjistili, že M. rufus nacházený občas na západě země není ve skutečnosti M. rufus, ale docela jiný druh, jemuž odpovídá i popis uveřejněný roku 1852. Dosud nejmenší známý lemur (a jeden z nejmenších primátů vůbec) – Microcebus myoxinus – je tedy po téměř 150 letech opět na světě. (Folia Primatologica 63, 162, 1994)
Pavel Hošek

seznam recentních madagaskarských lemurů
seznam fosilních madagaskarských lemurů


Zpět na domovskou stránku Pavla Hoška Zpět na domovskou stránku Expedice LEMURIA
Domovská stránka Pavla Hoška Domovská stránka Expedice LEMURIA